Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αστική ποδηλασία στην Κομοτηνή

Η Κομοτηνή είχε στο παρελθόν τα πρωτεία σε πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα αυτού είναι το κυκλοφοριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα η πόλη.


Με τον καιρό τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Λίγο η κρίση, λίγο η μόδα και το ποδήλατο άρχισε να μπαίνει στη ζωή μας. Στην αρχή σιγά – σιγά μέχρι που έφτασε στο σημείο να αποτελεί αντικείμενο σχολιασμού στους κατοίκους της πόλης αλλά και στους επισκέπτες της. Η Κομοτηνή είναι ιδανική πόλη. Είναι επίπεδη και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρές οπότε δεν κουράζουν τον ποδηλάτη που θέλει να κινηθεί στην πόλη.

 Στην αρχή οι ποδηλάτες δεν έδιναν σημασία στο πως πρέπει να ποδηλατούν καθώς επίσης οι οδηγοί άλλων μεταφορικών μέσων δεν έδιναν σημασία στον ποδηλάτη με αποτέλεσμα να υπάρχουν ατυχήματα. Ο ποδηλάτης μπορεί να χρησιμοποιεί ένα οικολογικό μέσο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει ευθύνες στο δρόμο. Οι ποδηλάτες έχουν Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας όπως και τα άλλα μεταφορικά μέσα. Ο ποδηλάτης πρέπει να οδηγεί πάντα από τη δεξιά πλευρά του δρόμου και όταν θέλει να στρίψει θα πρέπει να ενημερώνει τον οδηγό του πίσω οχήματος από πια πλευρά σηκώνοντας το χέρι του από την κατεύθυνση που θέλει να πάει. Σταματάμε στα φανάρια και δεν ποδηλατούμε σε μονόδρομο.

  
Το έργο του ποδηλατόδρομου που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι του 2012 σε λίγους μήνες θα είναι έτοιμο ενώ πολλά σημεία έχουν ολοκληρωθεί και χρησιμοποιούνται. Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα ο κόσμος δεν έχει εξοικειωθεί με την ιδέα του ποδηλατόδρομου, δεν έχει υπάρξει και ουσιαστική ενημέρωση. Λόγω έλλειψης αστυνόμευσης οι οδηγοί των αυτοκινήτων παρκάρουν πάνω σε αυτόν ενώ οι πεζοί δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να περπατάνε δίπλα από τον ποδηλατόδρομο και όχι πάνω σε αυτόν. Το καλύτερο που πρέπει να γίνει είναι οι ποδηλάτες να ζητάνε ευγενικά είτε από τους οδηγούς των αυτοκινήτων είτε από τους πεζούς να τους αφήνουν ελεύθερο το χώρο τους. Δεν υπάρχει λόγος για καμία διαμάχη.

  
Όταν θέλουμε να γίνουμε όπως όλες οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να είμαστε σωστοί και να μαθαίνουμε και στους άλλους πιο είναι το σωστό. Η αλλαγή στην Κομοτηνή μπορεί να γίνει από τους ποδηλάτες. Μπορούμε να μειώσουμε το κυκλοφοριακό πρόβλημα με το να ελαττώσουμε τη χρήση του αυτοκινήτου και να βάλουμε στη ζωή μας το ποδήλατο. Να μάθουμε να ποδηλατούμε σωστά, να χρησιμοποιούμε τον ποδηλατόδρομο και να διεκδικούμε τα δικαιώματα του ποδηλάτη στην πόλη μας. Το θέμα είναι… είμαστε έτοιμοι;

ON BIKES - ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Αναδημοσίευση από το περιοδικό mbike.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου