Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Γνωρίστε τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Κομοτηνής

Το σύστημα κοινοχρήστων ποδηλάτων του Δήμου Κομοτηνής είναι ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα αυτόματης μίσθωσης. Είναι διαθέσιμο σε όλους, μόνιμους κατοίκους και επισκέπτες. Με την χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας easybike ή της πιστωτικής του κάρτας, μπορεί ο πολίτης να παραλάβει ένα ποδήλατο σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και να το χρησιμοποιήσει για όσο χρόνο επιθυμεί, επιστρέφοντας το στη συνέχεια σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς μίσθωσης.


Γίνε συνδρομητής

Συνδρομητής του συστήματος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε αρκεί να έχει συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας του και να είναι κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κομοτηνής.
Οι συνδρομητές του συστήματος απολαμβάνουν μοναδικά προνόμια. Το ποδήλατο παρέχεται δωρεάν κατά την πρώτη μισή ώρα κάθε μίσθωσης ενώ δεν απαιτείται καμία άλλη ενέργεια για την παραλαβή ενός ποδηλάτου παρά η χρήση της ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας EasyBike που παραλαμβάνεται μετά την ολοκλήρωση της εγγραφής.
Μπορείς να εγγραφείς ως συνδρομητής on line χρησιμοποιώντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα ή να επισκεφθείς ένα από τα εξουσιοδοτημένα σημεία εγγραφής του συστήματος. Μαζί σου θα πρέπει να έχεις τα ακόλουθα δικαιολογητικά :
·         -  Αντίγραφο 2 όψεων της ταυτότητας σου
·          -Αποδεικτικό κατοικίας (λογαριασμό ΟΤΕ, ΔΕΗ, ύδρευσης, τηλεφωνίας, κλπ).
Μετά την εγγραφή σου θα παραλάβεις την ειδική ηλεκτρονική κάρτα EasyBike που θα σου επιτρέπει να χρησιμοποιείς το σύστημα για να παραλαμβάνεις και να παραδίδεις ποδήλατα σε κάθε σταθμό ενοικίασης ποδηλάτων.
Η ηλεκτρονική κάρτα EasyBike είναι μια προπληρωμένη κάρτα. Για να την χρησιμοποιείς θα πρέπει να διαθέτει το απαραίτητο χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στον χρόνο χρήσης του ποδηλάτου. Όταν τελειώνει το χρηματικό υπόλοιπο της κάρτας θα πρέπει να γίνεται ανανέωση του προκειμένου η κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Η ανανέωση της ετήσιας συνδρομής καθώς και του χρόνου χρήσης της ηλεκτρονικής σου κάρτας EasyBike μπορεί να γίνει on-line εδώ

Πως το χρησιμοποιώ;

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς γιατί η χρήση του συστήματος είναι πανεύκολη και ολοκληρώνεται σε μερικά απλά βήματα. Το μόνο που χρειάζεται να ξέρεις είναι να κάνεις ποδήλατο!

Αν είσαι συνδρομητής του συστήματος και διαθέτεις κάρτα EasyBike
- Επιλέγεις το ποδήλατο που επιθυμείς και πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά που βρίσκεται το ποδήλατο. Η οθόνη ενεργοποιείται.
- Πλησιάζεις την ηλεκτρονική κάρτα EasyBike στον αναγνώστη ακριβώς κάτω από την οθόνη
- Η κάρτα αναγνωρίζεται και η κλειδαριά ανοίγει. Μπορείς να απελευθερώσεις το ποδήλατο και να ξεκινήσεις την βόλτα σου.
- Αν είσαι περιστασιακός χρήστης και διαθέτεις κωδικό χρήσης του συστήματος
χρησιμοποιείς την οθόνη αφής στον σταθμό ενοικίασης και επιλέγεις την "Χρήση κωδικού"
- Εισάγεις τον κωδικό σου και μόλις γίνει αναγνώριση το σύστημα σου υποδυκνύει τον αριθμό της κλειδαριάς που βρίσκεται το ποδήλατο που θα παραλάβεις
- Πιέζεις το πλήκτρο της κλειδαριάς που αντιστοιχεί στο ποδήλατο σου και το ποδήλατο απελευθερώνεται για να ξεκινήσεις την βόλτα σου.

Για να επιστρέψεις ένα ποδήλατο στον σταθμό ενοικίασης απλά επιλέγεις μια ελεύθερη θέση, πιέζεις το πλήκτρο που αντιστοιχεί στην κλειδαριά και τοποθετείς το ποδήλατο στην κλειδαριά. Η ταυτότητα του ποδηλάτου αναγνωρίζεται αυτόματα και η κλειδαριά ασφαλίζει.

Χρεώσεις

Τα ποδήλατα του Δήμου σου παρέχονται με ένα μικρό αντίτιμο. Το αντίτιμο αυτό εξασφαλίζει τα απαραίτητα έσοδα στην Δήμο για την συντήρηση του συστήματος.

Η χρέωση για την μίσθωση ενός ποδηλάτου περιλαμβάνει ένα κόστος πρόσβασης στο σύστημα και ένα κόστος χρήσης του ποδηλάτου ανάλογα με τον χρόνο που το έχεις στην κατοχή σου. Οι χρεώσεις είναι διαφορετικές για τους συνδρομητές και τους περιστασιακούς χρήστες.

Συνοπτικά οι χρεώσεις παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα :
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΟΔΗΛΑΤΑ
Πρόσβαση
Χρήση 1ο Ημίωρο
Χρήση επόμενα ημίωρα
Συνδρομητές
20€ / Έτος
Δωρεάν
0,5€
Επισκέπτες / Περιστασιακοί χρήστες
1€ / 24 ώρες
3€ / 7 ημέρες
0,5€
1€

Βήμα χρέωσης: 30 λεπτά
Μέγιστος επιτρεπτός χρόνος κατοχής του ποδηλάτου: 24 ώρες


Ενημερωτικό video για το bike sharing στην Κομοτηνή εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για το bike sharing στην Κομοτηνή στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Κομοτηνής εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου