Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Οι On Bikes Ποδηλάτες Κομοτηνής στηρίζουν την παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού οι On Bikes Ποδηλάτες Κομοτηνής αφιερώνουν το 27ο Free(i)day στην ημέρα αυτή. 

Πριν τη βόλτα θα μοιραστεί στον κόσμο η ροζ κορδέλα το σύμβολο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού καθώς επίσης και ενημερωτικό υλικό, μια προσφορά από την Estee Lauder Κομοτηνής, που βρίσκεται στο κατάστημα Hondos Center, με υπεύθυνη την κα Φανή Καμπαρμούση.

Ο Καρκίνος του Μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος που παρατηρείται στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του δέρματος, και αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από κακοήθη νόσο μετά από τον καρκίνο του πνεύμονα. Ο καρκίνος του μαστού παρουσιάζεται επίσης και στους άνδρες είναι όμως ασυνήθιστος. Σε 100 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού η μία περίπου αφορά κάποιο άνδρα.

Ο μαστός αποτελείται κυρίως από λιπώδη ιστό, μέσα στον οποίο ευρίσκονται τα δύο κύρια μέρη του, το εκκριτικό και το εκφορητικό. Το εκκριτικό μέρος του μαστού συγκροτείται από λόβια με λεπτούς πόρους που χαρακτηρίζονται ως λοβιακές μονάδες. Το εκφορητικό μέρος του αδένα διαμορφώνεται από τη συμβολή πόρων που οδηγούν στο σχηματισμό των κύριων εκφορητικών πόρων του μαζικού αδένα, των γαλακτοφόρων πόρων, οι οποίοι εκβάλλουν στην επιφάνεια της θηλής με ανεξάρτητα στόμια. Οι πόροι δηλαδή μεταφέρουν το γάλα από το σημείο παραγωγής στη λοβιακή μονάδα στη θηλή. Το μαστό διατρέχουν αιμοφόρα αγγεία, τα οποία μεταφέρουν θρεπτικά συστατικά στα κύτταρα και λεμφικά αγγεία τα οποία αποχετεύουν άχρηστα προϊόντα.

Το 90% περίπου των όγκων του μαστού προέρχονται από πόρους ή τα λόβια. Τα περισσότερα προέρχεται από τα κύτταρα που καλύπτουν τους γαλακτοφόρους πόρους και ονομάζονται πορογενή καρκινώματα. Τα υπόλοιπα προέρχονται από τα λόβια και ονομάζονται λοβιακά καρκινώματα. Τα καρκινώματα διαιρούνται επίσης σε διηθητικά και μη διηθητικά (in situ) ανάλογα με το εάν διηθούν τους γειτονικούς ιστούς ή όχι. Υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές μορφές όγκων του μαστού. Κύτταρα από ένα όγκο του μαστού μπορεί να μεταναστεύσουν μέσω των αγγείων του αίματος ή των λεμφικών αγγείων και να δώσουν μεταστάσεις.

Ορισμένοι αριθμοί δίνουν τη κοινωνική διάσταση του καρκίνου του μαστού. Στις ΗΠΑ το 2004 οι νέες περιπτώσεις Καρκίνου του Μαστού στις γυναίκες θα είναι 217.000 περίπου. Σήμερα, στη χώρα αυτή ζουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Στην Ελλάδα αναφέρονται 4.000 περίπου νέες περιπτώσεις το χρόνο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου