Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Οι On Bikes!-Ποδηλάτες Κομοτηνής® στο www.stardustradio.gr και την εκπομπή Gues(s)t Who με τον Μάκη Καλλιάνη

Διαβάστε την συνέντευξη που έδωσαν οι On Bikes!-Ποδηλάτες Κομοτηνής στο www.stardustradio.gr και την εκπομπή Gues(s)t Who με τον Μάκη Καλλιάνη


1. Η ζωή είναι ένα ποδήλατο ή το ποδήλατο είναι ζωή;

Η φράση «μας έκαναν την ζωή ποδήλατο» είναι τόσο επίκαιρη στις μέρες μας… Για μας όμως το ποδήλατο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, της καθημερινότητάς μας, αυτό που μας δίνει ζωή, μας δίνει αυτή την υπέροχη αίσθηση ελευθερίας, μας κάνει να χαμογελάμε όπως τότε, που όλοι σαν πιτσιρίκια νιώσαμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα, την πρώτη φορά που σταθήκαμε κι ισορροπήσαμε πάνω στις δυο ρόδες και ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το πιο μακρινό ταξίδι

2. On Bikes Ποδηλάτες Κομοτηνής. Τί είναι; Πότε ξεκίνησε; Ποιός ο σκοπός και ο στόχος της ομάδας;

On Bikes! Το όνομα μας είναι ακριβώς αυτό που είμαστε! Πάνω στο ποδήλατο! Μια ποδηλατική παρέα! Οι On Bikes δημιουργήθηκαν το Νοέμβριο του 2012 από μια παρέα 10 ατόμων όλοι τους ποδηλάτες, κυρίως αστικοί που χρησιμοποιούν το ποδήλατο ως βασικό τους μεταφορικό μέσο στην καθημερινή τους ζωή. Στις 19 Νοεμβρίου 2012 οι On Bikes δημιούργησαν μια ομάδα στο facebook όπου και έγινε η αρχή της ομάδας, σε μια περίοδο δύσκολη λόγο καιρικών συνθηκών καθώς ξεκινούσε ο χειμώνας, μια εποχή που πολλοί σταματούν να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους. Όπως είπα και πριν οι On Bikes είναι μια «παρέα» όπου έχει σαν στόχο να διαδώσει το ποδήλατο και να το χρησιμοποιεί ο κόσμος στη ζωή και στην καθημερινότητά του. Μέσα από τις ποδηλατοβόλτες που διοργανώνει η ομάδα δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει τη φύση, να ψυχαγωγηθεί ενώ συγχρόνως να αθληθεί αλλά και να μάθει να ποδηλατεί σωστά, να αποκτήσει αυτό που λέμε ποδηλατική παιδεία  τόσο εντός όσο κι εκτός πόλεως. Δεν αποσκοπούμε στο να καταρρίψουμε ποδηλατικά ρεκόρ αλλά στο να απολαμβάνουμε το ποδήλατο γι αυτό και οι βόλτες είναι ανοιχτές για όλους ανεξαρτήτου ηλικίας, ποδηλάτου και φυσικής κατάστασης.

3. Ποιές είναι δράσεις της ομάδας μέχρι σήμερα και τί σκέψεις υπάρχουν για μελλοντικές δράσεις.

Οι βασικές δράσεις της ομάδας είναι οι δύο εβδομαδιαίες ποδηλατοβόλτες που γίνονται. Η πρώτη είναι κάθε Τετάρτη απόγευμα όπου γίνεται μία διαδρομή σε γύρω χωριά του νομού Ροδόπης και έχει σαν σκοπό να βρεθούμε κοντά στη φύση αλλά και να αθληθούμε. Η δεύτερη ποδηλατοβόλτα γίνεται κάθε Παρασκευή βράδυ και είναι το γνωστό free(i)day όπου είχε ξεκινήσει στην Αθήνα και πλέον έχει γίνει θεσμός. Μία ποδηλατοβόλτα στις γειτονιές της Κομοτηνής. Μία μικρή «γιορτή» για τους ποδηλάτες που έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν άγνωστες πλευρές της πόλης αλλά και να κάνουν γνωριμίες, φιλίες ακόμα και σχέσεις. Τέλος μία φορά τον μήνα και συγκεκριμένα την 1η Δευτέρα κάθε μήνα έχουμε το Critical Mass Ride, μια ποδηλατοβόλτα μέσα στην πόλη που σκοπό έχει να δείξει ότι και το ποδήλατο έχει ρόλο και θέση πάνω στο οδόστρωμα. Ο δρόμος είναι για όλους και πρέπει να τον μοιραζόμαστε, σωστά κι υπεύθυνα!

4. Θυμάστε να μας περιγράψετε την πιο σημαντική στιγμή σε αυτόν τον ένα χρόνο της ομάδας;

Ένας χρόνος On Bikes! Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς… Μια χρονιά γεμάτη δράσεις, μια χρονιά που κάθε στιγμή ήταν ξεχωριστή και πρωτόγνωρη για μας αλλά και για την πόλη μας. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια μεμονωμένη στιγμή, θεωρώ πως όλες ήταν σημαντικές. Μπορώ όμως να πω μια εκδήλωση που έγινε κι ήταν κάτι πραγματικά ξεχωριστό, μοναδικό και ιδιαίτερο. Η συνεργασία μας στο πρώτο ποδηλατικό πάρτι! Μια φανταστική ποδηλατοβόλτα  μέσα στην πόλη με πολύ κέφι και ωραίες μουσικές επιλογές από σας τον stardust

5. Ποιό είναι το feedback από τον κόσμο της Κομοτηνής; Μία δράση με την περισσότερη συμμετοχή; Πόσα μέλη αριθμοί μέχρι σήμερα περίπου; Πώς μπορεί να γίνει κάποιος μέλος της ομάδας σας;

Η κοινωνία της Κομοτηνής μας έχει αγκαλιάσει! Πραγματικά το ενδιαφέρον αλλά κι η στήριξη που παίρνουμε από τους περισσότερους συνδημότες μας είναι πάρα πολλή μεγάλη κι είναι αυτό που μας δίνει δύναμη κι ώθηση να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε: την προώθηση του ποδηλάτου και την χρήση του στην καθημερινότητά μας. Οι δράσεις με την μεγαλύτερη απήχηση είναι αυτές που απευθύνονται στον απλό πολίτη, τον αστικό ποδηλάτη κι είναι «θεματικές» πχ η βόλτα των Ελευθερίων Θράκης τον Μάιο ξεπέρασε τις 130 συμμετοχές από ποδηλάτες όλων των ηλικιών. Όσον αφορά τώρα τα ενεργά μέλη της ομάδας ο σταθερός πυρήνας που συμμετέχει στις ποδηλατοβόλτες εντός κι εκτός της πόλης κυμαίνεται στα 30-60 άτομα. Φυσικά όσο χειμωνιάζει ο αριθμός αυτός σταδιακά θα μικραίνει. Σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι στις βόλτες της Παρασκευής μαζευόμασταν 80-90 άτομα. Για να γίνει κάποιος μέλος στην ποδηλατική μας παρέα το μόνο που χρειάζεται είναι το ποδήλατό του καλή διάθεση και χαμόγελο! Τίποτα παραπάνω! Αυτά είναι τα σημαντικότερα που χρειάζεται για να κάνει κάποιος ποδήλατο!

6. Δραστηριοποιήστε μόνο στην περιοχή της Κομοτηνής;

Οι δράσεις μας για την ώρα έχουν να κάνουν με τον νομό Ροδόπης, αλλά αυτές έχουν ξεπεράσει τα όρια του νομού. Τι θέλω να πω μ αυτό. Πριν 1 μήνα ξεκινήσαμε μια συνεργασία με το περιοδικό MBike και θα αρθρογραφούμε στο blog για θέματα που αφορούν την αστική ποδηλασία. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να προσθέσω πως εκτός από ποδηλατικές δράσεις πραγματοποιούμε και κοινωνικές δράσεις με σκοπό την βοήθεια στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Από τις πρώτες δραστηριότητες της ομάδας που θα θέλαμε να γίνει θεσμός είναι αυτή της εθελοντικής αιμοδοσίας. Τον Ιανουάριο του 2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εθελοντική αιμοδοσία με μεγάλη επιτυχία και τον Ιούνιο έγινε και η δεύτερη. Στη διάρκεια της χρονιάς συμμετείχαμε μαζί με άλλους συλλόγους της πόλης στη συγκομιδή τροφίμων. Ακόμα πήραμε την πρωτοβουλία για την συλλογή ρούχων ενώ συμμετείχαμε στην 1η Πανελλήνια-Παγκύπρια Ποδηλασία της Αγάπης μια κίνηση 3 Κυπρίων με σκοπό την συγκέντρωση τροφίμων και προϊόντων για απόρους.

7. Γνωρίζετε και συνεργάζεστε με ομάδες από άλλες πόλεις;

Φυσικά! Έχουμε συνεργασία με τις ποδηλατικές ομάδες από την Αλεξανδρούπολη αλλά και την Ξάνθη! Έχουμε συμμετάσχει σε βόλτες που διοργάνωσαν οι Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης και ο Πήγασος Ξάνθης. Αντιστοίχως μέλη των ομάδων από τις γειτονικές πόλεις πήραν μέρος σε δράσεις της δικής μας ομάδας! Είναι χαρακτηριστικό πως από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο η Θράκη ποδηλατεί! Τετάρτη βράδυ ο Πήγασος στην Ξάνθη, οι Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη και τέλος οι On Bikes την Παρασκευή στην Κομοτηνή!

8. Κομοτηνή – ποδήλατο – ποδηλατόδρομος

Η Κομοτηνή είναι η ιδανική πόλη για ποδήλατο αφού είναι επίπεδη, χωρίς ανηφόρες και κατηφόρες. Όλες οι αποστάσεις από τις συνοικίες μέχρι το κέντρο που χτυπά η καρδιά της πόλης απέχουν μάξιμουμ 20’ με τα πόδια! Τα τελευταία χρόνια οι ποδηλάτες έχουν αυξηθεί αισθητά. Το θετικό είναι ότι οι οδηγοί αρχίζουν και προσέχουν τους ποδηλάτες στους δρόμους, ελάχιστα έως μηδαμινά είναι άλλωστε τα ατυχήματα που υπάρχουν με ποδηλάτες, αλλά από την άλλη δεν σέβονται τους ποδηλάτες αφού παρκάρουν πάνω στον ποδηλατόδρομο με αποτέλεσμα να δημιουργούν προβλήματα όχι μόνο στους ποδηλάτες αλλά στους πεζούς και στα άτομα με κινητικά προβλήματα. Τα μαγαζιά της Κομοτηνής βλέποντας τη «στροφή» των Κομοτηναίων στη χρήση ποδηλάτου έχουν αρχίσει να βάζουν θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα. Η πόλη της Κομοτηνής πριν από δέκα περίπου χρόνια ήταν μία πόλη με τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Όλο αυτό σημαίνει ότι το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη ήταν αλλά και εξακολουθεί να είναι έντονο. Το ποδήλατο αποτελεί την ιδανική λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα, αφού για την ίδια απόσταση που θα κάνει ένας οδηγός ποδηλάτου και ένας οδηγός αυτοκινήτου ο ποδηλάτης θα φτάσει στο σημείο που θέλει 1/3 του χρόνου πιο γρήγορα από τον οδηγό του αυτοκινήτου. Το ενδιαφέρον του Δήμου Κομοτηνής για τα ποδήλατα φαίνεται από τη θέλησή του να δημιουργήσει δίκτυο ποδηλατοδρόμων στην Κομοτηνή αλλά και να δημιουργήσει το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων. Εμείς σαν ομάδα αλλά και σαν ποδηλάτες στηρίζουμε το έργο του ποδηλατικού δακτυλίου από την αρχή του έργου, συλλέξαμε υπογραφές για να δείξουμε ότι ο απλός καθημερινός πολίτης της Κομοτηνής θέλει να αλλάξει το κέντρο αυτής της πόλης. Είναι μια αρχή! Η πόλη αλλάζει εμείς αλλάζουμε και το κάνουμε για μας αλλά κυρίως για τις επόμενες γενιές!

9. 1ο γενέθλιο πάρτι στο ΛΟΥ.ΚΙ στην Κομοτηνή. Τί ετοιμάζεται? Τί θα δούμε?

1ο γενέθλιο πάρτι! ΛΟΥ.ΚΙ, stardust και On Bikes! Νομίζω πως μόνο από τους συντελεστές καταλαβαίνει κανείς ότι θα μείνει αξέχαστο! Ωραίος χώρος, μουσική, ποτό, χορός, κέφι! Υποσχόμαστε όλοι μας πως θα περάσουμε υπέροχα! Μια τούρτα ποδήλατο-έκπληξη, κλήρωση με πολλά δωράκια και μια έκπληξη!

10. Μελλοντικά σχέδια της ομάδας για την επόμενη χρονιά μέχρι τα επόμενα γενέθλιά σας.

Να γίνουμε καλύτεροι και να συνεχίσουμε με το ίδιο μεράκι και με περισσότερη όρεξη όλο αυτό που κάνουμε! Πολλές ποδηλατικές κι όχι μόνο δράσεις!  Στόχος είναι να φέρουμε κι άλλους συμπολίτες μας κοντά στο ποδήλατο. Να τους κάνουμε να το αγαπήσουν, να το βάλουν στην ζωή τους!

11. Ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μεταφοράς.

Όπως είπαμε και πριν, η Κομοτηνή ενδείκνυται για ποδήλατο, ειδικά τώρα με τον ποδηλατόδρομο μπορεί ο καθένας να πάρει το ποδήλατό του και να οδηγήσει με ασφάλεια. Να κινηθεί γρήγορα χωρίς χρονοτριβή. Για μας είναι το κύριο μέσο μεταφοράς στην καθημερινότητά μας! Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να πείσουμε και τους υπολοίπους!

12. Ποδήλατο ως μέσο άθλησης.

Μια από τις πιο εύκολες αερόβιες μεθόδους εκγύμνασης! Κάνοντας ποδήλατο κι ειδικά έξω από την πόλη, γυμναζόμαστε χωρίς έξοδα, ανακαλύπτοντας νέα μέρη κι αποκτούμε καλή φυσική κατάσταση αλλά και το σημαντικότερο… αλλάζει η ψυχολογία μας!

13. Ποδήλατο στη θάλασσα και στο βουνό (μέρη που συνδυάζει η Κομοτηνή)

Κομοτηνή, σε 10 λεπτά είσαι στο άλσος της Νυμφαίας! Μοναδικές διαδρομές μέσα στο δάσος, μονοπάτια, ποτάμια η χαρά του ποδηλάτη! Για πιο απαιτητικούς η οροσειρά της Ροδόπης, απ’ άκρη σ’ άκρη μοναδικά τοπία με βαθμό δυσκολίας ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Η θάλασσα είναι λίγο πιο μακριά, μια ώρα δρόμος αλλά το καλοκαίρι κάνοντας την διαδρομή Κομοτηνή-Φανάρι ή Κομοτηνή-Μαρώνεια θα δει κανείς τόσους ποδηλάτες!

14. Ποδήλατο και κρίση!

Ποδήλατο και κρίση, ποδήλατο και μόδα! Όπως και να έχει οι συνθήκες κι οι συγκυρίες είναι υπέρ του ποδηλάτου. Με την άνοδο της βενζίνης το να κυκλοφορεί κάποιος με αυτοκίνητο είναι πολυτέλεια. Αν αναλογιστεί κάποιος την άνοδο της βενζίνης, την ελεγχόμενη στάθμευση τα έξοδα συντήρησης θα καταλήξει ότι το ποδήλατο είναι ο πλέον οικονομικός τρόπος μετακίνησης μέσα στην πόλη, αστειευόμενος θα πω πως για μερικούς από μας έχει γίνει και για μετακινήσεις εκτός πόλεως.

15. On Bikes και διαδίκτυο

Οn Bikes και διαδίκτυο! Όλα γίνονται από εδώ! Οι αποφάσεις, οι συζητήσεις, οι επικοινωνία, η ενημέρωση. Τους On Bikes μπορείτε να τους βρείτε στο facebook, στο twitter, να δείτε τις δράσεις μας στο κανάλι μας στο YouTube, να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email μας και να ενημερωθείτε για ότι αφορά το ποδήλατο και τις δράσεις μας από το blog μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου