Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Χειμώνας στην πόλη

Μια εποχή σαν όλες τις άλλες

Έχει μεγάλη διαφορά το αν κάποιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο για αγώνες ή για προπόνηση - στο βουνό ή το δρόμο - ή για μετακίνηση. Ειδικά στο πώς πρέπει να ντύνεται.

Οι θερμοκρασίες πέφτουν, η ημέρα έχει μικρίνει σημαντικά και δεν είναι λίγοι οι ποδηλάτες που αναρωτιούνται τι εξοπλισμός απαιτείται προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις χειμερινές συνθήκες, στην πόλη.

Ειδικός εξοπλισμός, ισοθερμικά εσώρουχα, μακριά γάντια με επένδυση, αντιανεμικά, αδιάβροχα παντελόνια είναι μερικά από τα είδη που έρχονται στο μυαλό. Προϊόντα τεχνικά, με σοβαρές προδιαγραφές, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες - συνήθως άκομψα - και, πάνω απ' όλα ακριβά. Ακριβά γιατί ο ρόλος τους είναι να προστατεύσουν τον ποδηλάτη από "δύσκολες" συνθήκες όπως είναι μια μεγάλη προπόνηση στο βουνό όπου η υποθερμία μπορεί να κάνει την εμφάνισή της μετά από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας θερμίδων, μια απαιτητική προπόνηση στο δρόμο όπου συχνά ο ποδηλάτης αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 40 χιλιομέτρων με αποτέλεσμα το εφέ του παγωμένου αέρα στο σώμα να αγγίζει... πολικές θερμοκρασίες. Στις παραπάνω συνθήκες, τα τεχνικά ρούχα είναι όχι απλώς χρήσιμα αλλά απαραίτητα καθώς μπορεί να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο επιστρέφω ασφαλής από τη βόλτα μου ή καταλήγω στο κοντινότερο... νοσοκομείο με πνευμονία.

Τι να το κάνεις όμως το αντιανεμικό των 200 ευρώ όταν κινείσαι στο κέντρο της πόλης, με ταχύτητες που σπάνια ξεπερνούν τα 20 χιλιόμετρα την ώρα και είσαι πάντα προφυλαγμένος από τα κτίρια; Πώς θα εμφανιστείς στο ραντεβού για καφέ ή στη δουλειά σου με το λαχανί, φωσφοριζέ πανοφώρι που ταιριάζει περισσότερο σε ποδηλάτη αποστάσεων, που κινείται για δεκάδες χιλιόμετρα σε ακραίες καιρικές συνθήκες κι όχι στο μέσο χρήστη ποδηλάτου που κινείται στο Χαλάνδρι, το κέντρο της Θεσσαλονίκης ή ακόμη και στην Κομοτηνή - με τις πιο ακραίες θερμοκρασίες της - καλύπτοντας όμως αποστάσεις των 3 έως 6 χιλιομέτρων και δεν εκτίθεται στον καιρό για πάνω από μισή ώρα;

Αν προσθέσει κάποιος το κόστος για γάντια, ισοθερμικά, αντιανεμικό μπουφάν, αντιανεμικό παντελόνι και ότι άλλο... καλούδι μπορεί να θεωρεί κάποιος ως "απαραίτητο" αξεσουάρ για καθημερινή μετακίνηση, ξεπερνά εύκολα τα 400 ευρώ, ποσό που θα μπορούσε θαυμάσια να επενδύσει στο καθημερινό του ποδήλατο ή σε ένα δεύτερο, διπλωτό ποδήλατο το οποίο εύκολα, όταν οι ουρανοί ανοίξουν, θα μπορεί να βάλει στο μετρό και να επιστρέψει σπίτι του.

Και τι πρέπει να φοράω για να μετακινούμαι στην πόλη; Έρχεται η προφανής ερώτηση.

Τα ρούχα σου! Είναι η απάντηση. Ρούχα καθημερινά, άνετα, που σε κάνουν να νιώθεις καλά και σε προστατεύουν από το κρύο. Τα ίδια ρούχα που θα επέλεγες έτσι κι αλλιώς για να πας στον προορισμό σου. Ένα ζευγάρι απλά γάντια κι ένα φουλάρι θα σου δώσουν την παραπάνω προστασία από το κρύο καθώς, το ποδήλατο στην πόλη δεν είναι πιο ακραίο από το... περπάτημα. 

Οι ταχύτητες με τις οποίες κάποιος κινείται - προκειμένου μάλιστα να φτάσει στον προορισμό του ως άνθρωπος και όχι ως παπί - δεν είναι σημαντικά πιο υψηλές από εκείνες του περπατήματος, τουλάχιστον τόσο πιο υψηλές ώστε το εφέ του παγωμένου αέρα στο πρόσωπο και το σώμα να πολλαπλασιάζεται σε βαθμό που καθιστά τη μετακίνηση προβληματική.

Η επένδυση σε ένα ζευγάρι καλής ποιότητας φωτάκια εμπρός πίσω και μια ακριβή κλειδαριά είναι σίγουρα πιο χρήσιμα προκειμένου να είναι κάποιος ορατός από τους άλλους και να μπορεί να αφήσει για λίγο με σχετική ασφάλεια το ποδήλατό του.

Το να κυκλοφορούμε με το ποδήλατο ντυμένοι σαν... άνθρωποι κι όχι σαν να συμμετέχουμε σε αποστολή στο Έβερεστ ή σε ποδηλατική εκδρομή στις Άλπεις, κάνει συχνά τη διαφορά ανάμεσα στο χρησιμοποιώ ή δεν χρησιμοποιώ το ποδήλατο.

Αν κάποιος πιστέψει πως για να πάει με το ποδήλατο στη δουλειά, στο ραντεβού ή στα ψώνια του χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό αξίας 400 ευρώ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες απλώς να μην το πάρει! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε πόλεις όπου οι κάτοικοι πραγματικά χρησιμοποιούν το ποδήλατο - από το Άμστερνταμ ως τα Τρίκαλα και από την Καρδίτσα ως το Μόναχο και το Βερολίνο - οι χρήστες ποδηλάτου δεν ξεχωρίζουν από τα ρούχα αλλά από το ότι απλώς χρησιμοποιούν το ποδήλατο. Καλό χειμώνα!

Πηγή: MBike


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου